Onze activiteiten

Klik op onderstaand plaatje om de details van het evenement te raadplegen.

Havendagen Tholen 2020


En heeft u geen Facebook-account, dan vindt u hieronder de informatie over onze Havendagen 2020.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

De Havendagen Tholen worden om het jaar georganiseerd, in 2020 hebben ze een historisch thema waarbij de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland groots centraal zal staan. Een bijkomend feit is dat het op 6 juni D-Day is. Wij hopen er een geweldig feest ter herdenking van de bevrijding voor de gehele gemeente Tholen van te maken. Dit overigens naast alle andere activiteiten rondom het programma van de havendagen.

Houd het weekend van 5 en 6 juni 2020 alvast vrij!
Kortom: je mag deze editie echt niet missen.

Het (voorlopige) programma: >let op ! het zaterdag programma wijkt af van de overige dagen.
Het merendeel van de activiteiten zal alléén op zaterdag plaats vinden!

Woensdag 3 juni 2020
19.30 uur: Opening Havendagen en start van het kampement op de Oesterputten met oude legervoertuigen.
De commissaris van de Koning van de Provincie Zeeland, Han Polman, zal aanwezig zijn. Bij deze opening, waarbij veteranen en scholieren een speciale plaats innemen, is iedereen van harte welkom en zullen we een toost uitbrengen met een oranjebittertje.

Donderdag 4 juni 2020
Overdag: educatie basisscholen uit gemeente Tholen op kampement
Avond: 1e rondrit met legervoertuigen door de gemeente Tholen, met o.a. bezoek aan Stavenisse, Sint-Maartensdijk en Scherpenisse.

Vrijdag 5 juni 2020
Overdag: educatie basisscholen uit gemeente Tholen op kampement
Avond: 2e rondrit met legervoertuigen door de gemeente Tholen, met o.a. bezoek aan Oud Vossemeer, Anna Jacobapolder, Sint Philipsland en Sint-Annaland
15.00 t/m 23.59 uur: nostalgische kermis
17.00 t/m 01.00 uur: foodplein met foodtrucks naast de feesttent
18.45 uur t/m 23.59 uur: artiesten in feesttent Contr’ Escarpe met Coverband De Bounties + Captain Jack
22.00 uur: verlichte vlootschouw

Zaterdag 6 juni 2020
Overdag: heel veel (water-)activiteiten + openstelling van het kampement
10.00 t/m 23.59 uur: nostalgische kermis
10.00 t/m 01.00 uur: foodplein met foodtrucks naast de feesttent
10.00 t/m 17.00 uur: Re-enactment Pontoon Group ’40-’45
10.00 t/m 17.00 uur: Ondiepwater Mijnenveger Hr. Ms. Mahu
10.00 t/m 17.00 uur: DCPL Defensie Recruitment Roadshow / VEVA
10.00 t/m 17.00 uur: Re-enactment Dames en Heren van Toen
10.00 t/m 17.00 uur: Drakenbootrace door Kiwanis Tholen
11.00 t/m 16.30 uur: Gemert Firebrigade Pipes & Drums
12.30 t/m 13.10 uur: Samengesteld bevrijdingskoor
13.25 t/m 14.15 uur: Bill Baker’s Big Band – Army Air Force Show
15.00 uur: Memorial Flight door 2 vliegtuigen van Wings to Victory
15.15 t/m 16.05 uur: Bill Baker’s Big Band – Army Air Force Show
16.20 t/m 17.00 uur: Samengesteld bevrijdingskoor
18.00 t/m 23.59 uur: artiesten in feesttent Contr’ Escarpe met o.a. Lange Frans + Trafassi + Cooldown Cafe + Gerard Joling

Nostalgische kermis
Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni 2020 is er een nostalgische kermis met ‘de Metro’ (een nostalgische kinderattractie uit 1895, een treinritje voor jong en oud), een draaimolen en een schietkraam, maar ook ‘de Spin’, een zweef-draaimolen die gebouwd is in 1942 en die geplaatst zal worden op het kampement op de Oesterputten. Tevens is er een reuzenrad van 20 meter hoog uit 1937, die je kunt vinden tegenover de feesttent, met uitzicht over de haven en ‘s avonds volledig verlicht.
Het filmpje van de in de oorlog gebouwde en in Tholen aanwezige ‘De Spin’ kun je hieronder bekijken.

Foodplein
Naast de feesttent bevinden zich een aantal foodtrucks met ruime keuze uit: friet, snacks, saté, hamburgers, wraps, grill en pizza.
Betalen is alleen mogelijk met de ‘Tholen Sterk consumptiemunten’.
Wij wensen je alvast eet smakelijk. 

Re-enactment Pontoon Group ’40-’45
Pontoon Group ’40-’45 is een Nederlandse Re-enactment groep met een unieke pontonboten collectie uit de Tweede Wereldoorlog. 👉 De Thoolse brug is in de oorlog tweemaal opgeblazen. 💥 Eén keer om de oprukkende Duitsers tegen te houden. Aan het einde van de oorlog wordt deze brug door de Duitsers opgeblazen, dit keer om de geallieerden tegen te houden.
Daarbij breekt de brug in drie stukken. Op 30 oktober 1944 begonnen Canadese kanonnen Tholen te beschieten. Vlak hierna verschenen aan de Brabantse kant van de Eendracht drie geallieerde voertuigen, die vanuit Tholen werden overgevaren. Drie Canadese soldaten voeren naar het stadje mee terug, waar zij op de schouders naar het stadhuis genomen werden. Het overvaren van de militaire voertuigen gaan we na-bootsen ter herinnering aan de bevrijding van Tholen (tegenover de feesttent). Ook het publiek krijgt de kans (tegen betaling van een halve Tholen Sterk consumptiemunt p/p) mee over te varen! 🚣‍♂️. Tevens zal er een loopbrug worden gebouwd zodat er (gratis) een stuk over het water gelopen kan worden. Bekijk alvast het filmpje van dit unieke item

Ondiepwater Mijnenveger Hr. Ms. Mahu
Nederlandse kustmijnenveger / van Straelen Klasse behoort tot het varend erfgoed van de Koninklijke Marine ⚓️. Deze enige “inshore” mijnenveger, die nog geheel in originele staat verkeert, is in beheer van de Stichting Promotie Maritieme Tradities. Dit ex-marineschip is gratis te bezoeken in de oude handelshaven.

DCPL Defensie Recruitment Roadshow / VEVA trailer
VEVA staat voor Veiligheid en Vakmanschap. Ben je 15 of 16 jaar? En heb je (binnenkort) je VMBO diploma? Dan kun je je inschrijven voor de VEVA opleiding! ✍️ Je maakt daarin kennis met één van de 3 operationele commando’s van Defensie; Koninklijke Marine​, Koninklijke Landmacht of Koninklijke Luchtmacht. Zo combineer je een MBO 2, 3 of 4 -opleiding met praktijkweken en bereid je je voor op een uitdagende startfunctie bij Defensie. Je bent praktijkgericht bezig, doet veel aan sport en bent verzekerd van een stage bij één van de krijgsmachtdelen. In totaal heb je 10 stage weken per schooljaar waarvoor je een vergoeding krijgt van Defensie. Laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden binnen Defensie bij de DCPL Defensie Recruitment Roadshow VEVA trailer. Deze is aanwezig op de kade van de oude handelshaven. 

Re-enactment groep Dames en Heren van Toen
De “Dames en Heren van Toen” beelden het burgerleven tijdens de Tweede Wereldoorlog op unieke wijze uit. Deze groep zal de “Zoutkeet” van Jachtwerf van Duivendijk omtoveren tot een huiskamer uit de jaren 40. Kinderen zullen o.a. leren wat een grammofoon is en hoe men vroeger schreef. ✍️ Wasmachines waren in die tijd nog niet zo vanzelfsprekend als nu en dus werd er nog vaak met wastobbe en wasbord flink geboend om de was weer stralend schoon te krijgen. Iedereen is van harte welkom gratis een kijkje te komen nemen, maar je eigen was moet je toch écht thuis doen.

Drakenbootrace
Georganiseerd door Kiwanis Tholen. Er zijn nog plekken beschikbaar voor jou en je team! Stel samen met je collega’s een team samen en ga voor die eerste plek!
Een team bestaat uit 10 roeiers en 1 trommelaar. 🥁 Inschrijven gaat via de website ↬ kiwanisclubtholen.nl. De opbrengst van de Drakenbootrace doneert Kiwanis aan een nog nader te bepalen lokaal goed doel.
De race is gratis te zien op de strekdam naast Het Koggedek.

Gemert Firebrigade Pipes & Drums
Het geluid van een doedelzak is onlosmakelijk verbonden met de bevrijding. Daarom mogen ze tijdens ons bevrijdingsfeest niet ontbreken! Deze doedelzakband verzorgt meerdere optredens, oa.:
11.15 t/m 11.30 uur: Markt
11.55 t/m 12.15 uur: Feesttent
13.30 t/m 14.30 uur: Kampement
15.15 t/m 15.30 uur: Jachtwerf 
16.00 t/m 16.15 uur: Markt

Bill Baker’s Big Band – Army Air Force Show
De Bill Baker’s Big Band is al meer dan 30 jaar een bekend gezicht in de big-band wereld. Het orkest, gekleed in de traditionele Army Air Force-outfit , speelt de muziek van Glenn Miller uit zowel het bekende als het minder bekende repertoire.

Een stukje geschiedenis

De originele Glenn Miller Band was tussen 1940 en 1942 het meest populaire dansorkest van de VS. De band scoorde in de VS meer dan 75 hits die in de Top 10 belandden, waarvan maar liefst 17 hits op nummer 1 stonden! Je kunt ze kennen van hits als ‘In the Mood’, ‘Sing Sing Sing’ en ‘Pennsylvania 6-5000’. Het optreden zal plaats vinden in de feesttent. Toegang geheel gratis. Zitplaatsen zijn uiteraard ook aanwezig!

Memorial Flight door 2 vliegtuigen van Wings to Victory
In het kader van D-Day vindt om 15.00 uur een ”Memorial Flight” plaats over de Contr’ Escarpe en Oesterputten in samenwerking met Wings to Victory​. De vliegtuigen ‘Auster’ en ‘Piper’

🛩

zijn gespoten in de kleuren van de D-Day invasiekleuren, inclusief de bekende witte strepen. ▶️ De bekendste militaire operatie die onder de naam “D-Day” bekend is geraakt is operatie ”Overlord”. De geallieerden landden in Normandië op dinsdag 6 juni 1944. Het was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa.

Samengesteld bevrijdingskoor
Heb jij een passie voor zingen? Dan hebben wij iets leuks voor jou!
In samenwerking met het Cultikoor Tholen organiseren we in de feesttent twee optredens van ieder 40 minuten van een samengesteld bevrijdingskoor. Met uiteraard repertoire en kleding van vroeger wat past bij het thema 75 jaar bevrijding. Je kunt gratis meedoen en iedereen uit de Gemeente Tholen is welkom! Om je te voorbereiden op het optreden zijn er 10 repetities ingepland. Op de dinsdagen van 20.00 t/m 21.00 uur in de Meulvliet catering en gemeenschapscentrum in Tholen. De eerste repetitie vindt plaats op dinsdag 3 maart. Aanmelden kan t/m 31 januari 2020 (LET OP ! Er is een maximum gesteld aan het aantal deelnemers.
Vol = Vol, dus meld je op tijd aan!) via:
SMS / Whatsapp: 06-21 20 92 49 (Sylvia Salari)
Email: vrijheidvieren@tholensterk.nl

Artiestenavond vrijdag 5 juni 2020
Artiesten: Coverband De Bounties + Captain Jack
▶️ 2 september 2019 start de verkoop van Early Bird Tickets
▶️ Early Bird Ticket (t/m 31 december 2019): € 5,75 (*)
▶️ Regular Ticket (vanaf 1 januari 2020): € 7,75 (*)
▶️ ALLE Leeftijden
▶️ De feesttent op Contr’ Escarpe gaat open om 18.45 uur
▶️ Coverband start om 19.00 uur. Het einde is om 23.59 uur
(*) excl. administratiekosten

Artiestenavond zaterdag 6 juni 2020
Artiesten: Lange Frans + Trafassi + Cooldown Cafe + Gerard Joling
▶️ 2 september 2019 start de verkoop van Early Bird Tickets
▶️ Early Bird Ticket (t/m 31 december 2019): €19,75 (*)
▶️ Regular Ticket (vanaf 1 januari 2020): €22,75 (*)
▶️ ALLE Leeftijden 😍
▶️ De feesttent op Contr’ Escarpe gaat open om 18.00 uur
▶️ Eerste artiest staat gepland om 18.30 uur. Het einde is om 23.59 uur
(*) excl. administratiekosten

Tickets kunnen alléén online via onze website gekocht worden.
De vorige editie was geheel uitverkocht, vol = vol.

Crowdfunding: Hulde aan de bevrijders!
Doneren kan via: www.tholensterk.nl/doneer/